Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Smartphones en Panasonic zeer ongelukkige match

Panasonic Lumix DMC-CM1
Ger
  • Op 1 maart 2015

Panasonic en smartphones. Het is de meest ongelukkige Tindermatch ooit. Hoewel er gechat wordt als een malle, lijkt er nooit een daadwerkelijke date tot de mogelijkheden te behoren.

We schrijven het jaar 2012. Tijdens Panasonic’s conventie in München presenteerde het merk een hoop tv’s, camera’s en audio-apparatuur. Geen verrassing. De komst van een nieuwe Panasonic smartphone was dat wel. De Eluga was de eerste mobiele telefoon van de Japanse gigant in jaren en moest met de speciale ‘Swype & Share Viera’-app onder meer de synergie tussen diverse apparaten sterk verbeteren. De Eluga had een mooi (waterdicht) design en leek op het eerste gezicht een prima prijs/kwaliteitverhouding te hebben.

Een tweede blik hebben we echter nooit op de Eluga kunnen werpen: de smartphone is nooit in Nederland te koop geweest, met uitzondering van wat webwinkels die ‘m importeerde. Sowieso zijn er wereldwijd maar heel weinig mensen die de Eluga hebben gezien. Grote problemen met internationale carriers zorgden ervoor dat het toestel pas veel te laat in de winkels kon liggen, waardoor de Eluga al voor de officiële verkooplancering verouderd was.

Tijdens de IFA in Berlijn deed Panasonic een opvallende aankondiging.

En dus bleef het lang stil. Heel lang stil. Af en toe bracht Panasonic een eenvoudig ding uit, maar dat mocht geen naam hebben. Totdat het merk tijdens de IFA 2014 in Berlijn een zeer opvallend introductie deed: de Panasonic CMD-CM1, een camera en smartphone tegelijk. Een toestel met hedendaagse smartphone specificaties, maar met een kwalitatief zeer hoogwaardige camerasensor. Het model zou de brug moeten slaan tussen fotografie en mobiele telefonie. Nadeel: de DMC-CM1 is nogal duur. En: de camphone is niet in Nederland verkrijgbaar. Om de eerdere Eluga-problemen te voorkomen, heeft Panasonic de CMD-CM1 alleen op ‘gerichte plekken’ op de markt gebracht. In dit geval ging het om Frankrijk en Duitsland. Later kwamen daar nog Engeland en Amerika bij, maar Nederland moet pas op de plaats maken. Vooralsnog.

Exclusief: Panasonic DMC-CM1 naar Nederland?

Want afgelopen week vertrouwde een medewerker van het Aziatische bedrijf ons toe dat er een grote kans is dat de CMD-CM1 weleens naar Nederland zou kunnen komen. Dat was namelijk wel de bedoeling. Mits de goede voorwaarden werden geschept en er draagvlak is, werd er gezegd. Simpel gesteld: als de telefoon in Duitsland, Engeland en Frankrijk een succes is, dan mogen wij in ons koude kikkerlandje er ook eentje aanschaffen. Een exacte datum durfde Panasonic overigens niet te geven – er moest eerst maar eens bekeken hoe de CM1 in Nederland op de markt moet worden gezet: als camera of als mobiele telefoon? Bovendien is de fabrikant niet bekend in de Nederlandse mobiele telefonie: abonnementen, afspraken met distributeurs of contractvoorwaarden met providers – het is allemaal niet zo eenvoudig, aldus Panasonic.

Camerasmartphone-expert Marc Wielaert is vermoedelijk de enige die zo gek is geweest om naar Duitsland te rijden en daar honderden euro’s voor het toestel neer te tellen, maar lijkt daar nauwelijks spijt van te hebben. Op zijn website smartcam.club maakt hij wekelijks prachtige foto’s met de DMC-CM1, maar voegt daar wel aan toe dat ‘er een hoop te leren valt‘. Zijn jarenlange ervaring op het gebied van smartphonefotografie valt in het niet wanneer hij kennismaakt met alle handmatige instellingen die de DMC-CM1 biedt. En dat vindt hij zelf heerlijk (‘I’m learning and loving every minute of it‘), maar of de gemiddelde no-no die gewoon een lekker kiekje wil er op zit te wachten?

Is de doelgroep er wel?

Het lijkt er dus op dat de DMC-CM1 voor een heel erg specifieke doelgroep (camerafans) interessant is. En je kunt afvragen of die doelgroep überhaupt wel zin in een smartphone heeft. Cameranerds zijn namelijk erg traditioneel en bang voor alles wat innovatie is. Fotograferen doe je via de zoeker en bij voorkeur met een spiegelreflex. Punt. En als dat dan ook nog eens analoog is, met een rolletje enzo, dan ben je pas een ‘echte fotograaf’, bij wijze van. Je mobiele telefoon gebruiken als vaste camera on the side? Dat is een brug te ver. Al is het maar omdat de gadget met 900 euro wel heel erg duur is (!).

En dus lijkt Panasonic ook hiermee niet het gewenste succes te behalen in de smartphonewereld. In Nederland althans, want schijnbaar is het merk groot in landen als India en Taiwan. Momenteel gaan er sterke geruchten dat Panasonic tijdens het Mobile World Congress opnieuw met een Eluga-telefoon op de proppen komt. De 64-bits Eluga U2 heeft een 5 inch display en 1,2 Ghz Qualcommprocessor en moet vooral voor de budgeteers in Taiwan en omstreken een geschikte oplossing zijn. Mogelijk komt het toestel ook ‘naar andere landen’.

Gaat deze telefoon de wereld veranderen?

Gaat deze telefoon de wereld veranderen?

 

Zal Nederland daar tussen zitten? Wij wagen het te betwijfelen. Op zo’n budgettelefoon van een relatief onbekend merk zitten we niet direct te wachten. De vraag is of we het ooit wel gaan doen. En de vraag is ook waarom Panasonic überhaupt smartphones maakt. ‘Een interessante tak van sport’, werd er tegen ons gezegd. Maar die sport heeft wel heel veel verschillende deelnemers. Het is geen schaatsen of korfbal, meer een overvolle basketbalcompetitie, met ijzersterke teams (Samsung, Apple, LG) en spelers (Galaxy S6, iPhone 6 of LG G3). En wil je daar wel de concurrentie mee aangaan?

Het antwoord ‘nee’, lijkt voor een merk als Panasonic het makkelijkste antwoord. Dan maar geen date.