Wat is de DAX 30? Een afspiegeling van de gezondheid van de Europese economie
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Wat is de DAX 30? Een afspiegeling van de gezondheid van de Europese economie

Wat is de DAX 30? Een afspiegeling van de gezondheid van de Europese economie
Afdeling Commercie

Draadbreuk krijgt weleens wat vragen. Of we een stukje willen plaatsen. Omdat mensen graag een stukje awareness willen creëren voor hun merk. Vinden wij best, maar soms moet er dan wel het nodige uitgelegd worden. Want vanuit heinde en verre kregen we de vraag: kunnen jullie een stuk over de DAX 30 plaatsen? Ehrm, wat?

DAX is een afkorting van Deutscher Aktienidex, de belangrijkste performance-index die de Frankfurter Wertpapierbörse heeft. Juist. Iets makkelijker uitgelegd: de DAX-index is van heel Duitsland de belangrijkste beursindex die de prestaties volgt van 30 blue chip bedrijven die op de beurs van Frankfurt handelen. Het is tevens de populairste indicator voor de Duitse effectenmarkt.

En dat is dus interessant mocht jij zin hebben om een robbertje te handelen. Want die standaardbeursmeuk is best interessant, maar dit is voor de echte liefhebbers van feiten, cijfers en winstpercentages.

Wat jij over DAX 30 moet weten?

De DAX-index wordt gerekend onder de belangrijkste aandelenmarktindexen ter wereld.Deze wordt altijd in samenvattingen van zakelijk nieuws genoemd en is een afspiegeling van de gezondheid van de Europese economie als geheel. Deze index bevatte in 2017 onder meer de volgende bekende wereldmerken:

  • Adidas;
  • BMW;
  • Siemens;
  • Deutsche Bank.

Voor de berekening van de DAX-index worden prijzen gebruikt uit Xetra, het elektronische handelssysteem dat door de Deutsche Börse wordt gebruikt. Toen de DAX-index in 1987 werd opgezet was de basis-indexwaarde 1000. De grens van 12.000 werd in 2015 overschreden.

Regelmatig wordt de indexsamenstelling herzien. Op het moment dat bedrijven niet meer tot de 45 grootste bedrijven behoren, kunnen zij worden verwijderd.

De aandelen die in deze index zijn opgenomen, vertegenwoordigen maar liefst 75% van het totaal aan marktkapitalisatie van de genoteerde Duitse aandelen en zelfs 85% van het dagelijks handelsvolume in deze aandelen.

Voor het bijwerken van de DAX-index worden de prijzen gehanteerd van defutures voor de volgende dag.

DAX 30 criteria voor bedrijven

In de DAX wordt de waardeontwikkeling weergegeven van de 30 grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen. Gekeken wordt naar marktkapitalisatie en handelsvolume.

Sinds oktober 2006 is het ook mogelijk voor niet Duitse bedrijven om in deze index opgenomen te worden.

Voorwaarden hiervoor zijn:

  • De hoofdactiviteiten van dat bedrijf liggen in Duitsland, of Frankfurt is de voornaamste handelsplaats van de aandelen.

Dat maakt het dus mogelijk voor bedrijven die een Europese Vennootschapsvorm hebben, om in de index opgenomen te worden.

De DAX 30 is een performance index. Dat wil zeggen dat er niet uitsluitend naar de koersen gekeken wordt, maar ook of de dividenden die de ondernemingen hebben uitbetaald opnieuw worden geïnvesteerd. Elk jaar in september vindt er een herberekening plaats van de samenstelling van de index.

Daarnaast is er nog een driemaandelijkse berekening, waarbij uitsluitend rekening wordt gehouden met:

  • Fast Entry;
  • Fast Exit.

Berekening van de DAX 30

Op handelsdagen wordt de index elke 15 seconden opnieuw berekend. Die berekening is op basis van de koersen in Xetra, het elektronische handelssysteem. Deze berekening start om 09.00 uur. Op het moment dat een dagkoers voor 20 bedrijven voorligt, wordt de berekening gepubliceerd.

Om 17.30 uur is de laatste berekening van de dag. Deze berekening wordt gebaseerd op de afsluitkoersen van de Xetra-veiling. Daarna, tot 20.00 uur is er sprake van de L-DAX, wat staat voor Late DAX. Deze wordt op basis van de vloerhandel berekend.

Het belang van DAX 30 voor beleggers:

  • De 30 grootste en meest liquide bedrijven van de FSE -Frankfurt Stock Exchange-, Duitslands grootste aandelenbeurs, worden door de DAX gevolgd.
  • Binnen de Europese Unie is Duitsland de grootste economie en wereldwijd gekeken staat Duitsland op de 5e plaats. Dit is voor een groot gedeelte te danken aan de 30 bedrijven die onderdeel zijn van de DAX 30. Tezamen zijn zij goed voor maar liefst 75% van de FSE’s totale beurswaarde.

Tot slot: deze fijne roundup rondom de DAX30 roept de vraag op: heb jij weleens naar de DAX 30 gekeken en waarom? 

Comments