Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google lanceert Android Overal

Google lanceert Android Overal
Dennis de Vries

Android L, smartwatches met Android Wear, Android in je auto en op je TV. Android op je computer. Android overal. Dat was het thema van de presentatie tijdens Google’s ontwikkelaarscongres. Veel nieuws om naar uit kijken, voor praktisch elk apparaat dat je maar kunt bedenken.

Twee jaar geleden vlogen de skydivers met Google Glasses op hun neus de conferentiezaal binnen en reden er BMX-ers door het gangpad. Vanavond was het moeilijk de ogen open te houden bij de eindeloze, oersaaie keynote op Google I/O, het ontwikkelaarscongres van de zoekgigant. Maar goed, er werd zo nu en dan iets nieuws gepresenteerd.

 

Android L

Geen Lollypop, Lime-calippo of andere zoetigheid. Voorlopig heet de nieuwe versie van Android gewoon nog ‘L’, versie 4.5. Grootste vernieuwing is het design. ‘Material Design‘ noemt Google het en je hebt het ongetwijfeld wel eens gezien in Google Now. Veel witte kaarten, subtiele schaduwtjes en felle kleuren. Lekker licht en vrolijk, en volgens Google helpt de ‘diepte’ de gebruiker om beter en sneller door de smartphone te navigeren. Het ‘Material Design’ is niet alleen voorbehouden aan Android L, maar wordt doorgevoerd in alle versies van Android. En zoals je verder kunt lezen zijn dat er nogal wat.

 

Video: Material Design op beeld

 

Maar het ging op Google I/O niet alleen over een nieuw likje verf voor Android. Zo is het multitaskmenu compleet veranderd, zweven notificaties nu over het lockscreen en kun je een zakelijk en privé-account op één smartphone gebruiken. Daarnaast heeft Android L een nieuwe energiebesparing ingebouwd. Die geeft niet alleen beter inzicht in welke app de meeste energie gebruikt, maar geeft je ook zo’n 90 minuten extra batterijduur per dag. Anno 2014 is dat nog altijd geen overbodige luxe.
De leukste nieuwe functie had te maken met beveiliging. Android L is een stuk gemakkelijker te ontgrendelen als de telefoon al aanvoelt dat jij het bent. Dat kan door je in een bekend wifi-netwerk te bevinden, maar ook als de telefoon merkt dat een vertrouwde smartwatch in de buurt is. Over smartwatches gesproken…

 

Android Wear

Ronde beeldschermen vragen om ronde interfaces. Dat is best wel tof eigenlijk.

Ronde beeldschermen vragen om ronde interfaces. Dat is best wel tof eigenlijk.

We hebben al flink wat eerste beelden van Android Wear gezien. Het besturingssysteem voor smartwatches is vanavond volledig uit de doeken gedaan en wist totaal geen indruk te maken. Coolste functie? Als je een app op je smartphone hebt staan waarvoor ook een ‘wearable’ app is, dan wordt die op je horloge geïnstalleerd zodra die verbinding maakt met je smartphone. Daar heb je geen omkijken naar – best handig. Maar wat er verder getoond werd was redelijk fantasieloos. Er waren apps om een taxi te bellen, een pizza te laten komen of een recept te tonen tijdens het koken. Alles wat je op een smartphone kunt doen, maar dan op een schermpje van postzegelformaat.

Die kleine schermpjes zaten vanavond op de LG G Watch, de Samsung Gear Live en de Motorola Moto 360. Die eerste twee zijn vanaf morgen verkrijgbaar in de Google Play Store, die laatste nog even niet. En dat terwijl de Moto 360 er het coolst uit ziet. Het ronde display zorgt er voor dat het er eens niet uit ziet als een pillenbakje om je pols. Hier willen wij misschien nog wel mee gezien worden.

 

Android Car

Waar is de Youtube-app? Anders verveel ik me zo tijdens het autorijden.

Waar is de Youtube-app? Anders verveel ik me zo tijdens het autorijden.

“We zouden graag een auto het podium op rijden, maar daar zijn veel regeltjes mee gemoeid”, aldus de presentator. Google krijgt het niet voor elkaar een auto het podium op te rijden. In plaats daarvan werd een sullige man in een autostoel het podium op geschoven om Android Car te tonen. Kort gezegd: Google Now voor in je stalen ros. De tablet liet zien hoe de bestuurder met stemcommando’s kon zoeken op locaties, berichten kon versturen of vragen kon stellen. Alle resultaten namen de locatie van de auto mee. En natuurlijk kunnen ontwikkelaars aan de gang om zelf apps te maken. Nog meer om je af te leiden achter het stuur, maar dan in ieder geval zonder je ogen van de weg te houden.

 

Android TV

TV kijken. Ik ken mensen die dat nog wel eens doen.

TV kijken. Ik ken mensen die dat nog wel eens doen.

Ken je Google TV nog? De settop-box waarop Android draaide was voor zover wij weten totaal geen succes. De Chromecast daarentegen, die jouw domme televisie voor een paar tientjes omtovert in smart tv én verlengstuk van je smartphone, is een daverend succes. Dus doet Google datgene wat logisch is: ze proberen het gewoon nog een keer met Google TV. Goed, het heet ditmaal Android TV en komt voorgeïnstalleerd op smart tv’s van Sony, Philips en Sharp.
Overigens is Chromecast nog niet afgeschreven, Google moedigde aan vooral ook daarvoor lekker nieuwe apps te ontwikkelen.

 

Google Now op Chrome

Ha! Chromebooks! We hebben er jaren geleden eentje gebruikt en er zo hard op afgeknapt dat we niet meer terug durfden. Misschien moeten we het weer eens een kans geven. Al is het maar omdat functies als Google Now nu ook beschikbaar zijn in Chrome OS. Het werkt hetzelfde als op je Android-smartphone en ziet er ook relatief hetzelfde uit. Dezelfde ‘kaarten’ op je telefoon ploppen ook op je laptop omhoog. Nu kan Google dus op nog een apparaat jengelen over hoe lang het rijden is naar een plaats waar je helemaal niet heen wilt. Klasse.

 

Google Oculus Rift

Hoe zit het dan met de hardware? Geen Nexus 6? Geen HTC Volantis? Niet tijdens deze keynote. De enige hardware van Google is momenteel een Oculus Rift-killer met de illustere naam ‘cardboard’. Vele malen goedkoper dan elke bestaande virtual reality bril ooit gemaakt, en hij werkt naadloos samen met je smartphone. Fantastisch! Je moet ‘m alleen even zelf in elkaar vouwen, hou je Prittstift bij de hand.

 

En ook: protesten tegen Google

Als jullie ons ooit nog eens opzadelen met zo´n suffe presentatie, dan gaan wij ook in protest.

Als jullie ons ooit nog eens opzadelen een kartonnen Rift, dan gaan wij ook in protest. (Foto)

Het was een hele zit, de Google I/O keynote. Zo nu en dan leek het of de presentatoren er zelf ook weinig zin in hadden. Of gewoon een sterke bak koffie moesten drinken. Maar elke keer als we dreigden weg te dommelen, dan stond er iemand in de zaal op om de boel door de war te gooien. Geen idee wie de beveiliging aan de deur deed, maar op drie momenten werd de presentatie onderbroken door schreeuwende mensen. Hoge huizenprijzen in San Francisco en het feit dat Google robots maakt die ons gaan doden (whud?) moesten het ontgelden. Goed, het waren geen BMX-ers en skydivers. Maar er gebeurde tenminste wat.

 

(Foto bovenaan: The Verge)