Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

WileyFox doet het met Cyanogen OS

WileyFox doet het met Cyanogen OS
Ger
  • Op 26 oktober 2015

Trouwe lezers van Draadbreuk die kennen inmiddels Kazam. Kazam gaat hard, zo ze zeggen ze zelf. En dus komen de Engelse oprichters met een nieuw smartphonemerk. WileyFox is high spec, low pricing, maar het belangrijkste: het merk omarmt Cyanogen OS.

Een breakfastmeeting. Vandaag hadden wij dat gewoon. Onder het genot van kleine croissantjes en boterhammetjes met oude kaas werd in een uurtje een compleet nieuw smartphonemerk uit de doeken gedaan. WileyFox moet een antwoord worden op al het veel te dure smartphonegeweld van de Samsung’s, Sony’s en LG’s van deze wereld. Kazam kennen we van de budgettoestellen, WileyFox moet net iets meer in zijn mars hebben.

 

 

“Ik was op het Mobile World Congres en daar zag ik een indrukwekkende telefoon. Maar dat ding had met 850 euro ook een veel te hoge prijs”, zo begon kersverse CEO Nick Muir zijn presentatie in het Diemense Paviljoen Puur, die met zijn team Wileyfox binnen drie maanden uit de grond heeft gestampt. “Ik dacht dat moet anders. Dat gaat nergens meer over.”

Playful

De naam moet eigenlijk al een beetje het idee achter het merk verraden, maar of dat echt lukt, is een tweede. WileyFox staat voor jong, fris en playful. De Engelsen focussen zich op de leeftijdscategorie 16-25. Veel consumenten in die doelgroep hebben vaak afdankertjes of goedkope telefoons met matige hardware. ‘De Apple van hun vader”, stelde Muir. Het alternatief is volgens WileyFox een telefoon uit China (kuch… OnePlus One), maar ja, dat is China en dat ligt niet naast de deur.

 

Dit is WileyFox


Een heerlijk vaag videootje over een nieuw en upcumming smartphonemerk. Voila!

 

Door een Nederlandse support-dienst en lokale medewerkers in huis te hebben, moet het merk een uitstekende service kunnen bieden – een groot verschil met Aziatische prijsvechters. Je kunt vast een telefoontje met redelijke specs uit China importeren voor een dollartje of honderd, maar wat als ‘ie kapot gaat? Dat is een beetje het idee achter WileyFox. Het lijkt een beetje op de strategie van zusterbedrijf Kazam, maar met als grote verschil dat WileyFox ‘meer innovatief te werk gaat’, aldus Robert de Hoo, de general manager die WileyFox in Nederland groot moet maken. ‘Echt een mega-innovator zijn we niet, maar we komen wel in die richting’, sprak hij mysterieus.

Cyanogen OS 12.1

Het meest bijzondere aan de serie mobiele telefoons van WileyFox lijkt het besturingssysteem te zijn. De nieuwe ‘Swift’ en de ‘Storm’ draaien beiden op een recente versie van Cyanogen OS 12.1, een alternatieve Android-versie. Dat besturingssysteem moet sneller, gebruiksvriendelijk en vooral veiliger moeten zijn. Het is gebaseerd op Android 5.1 Lollipop en omvat onder meer een browser die liefst 1.69x sneller (!) (!!) moet zijn dan Google Chrome.

Qua specificaties lijken beiden telefoons vooral midrange, met een toefje high end. Dat klinkt wat vaag, maar komt er in de praktijk op neer dat het merk haar hardware overal vandaan plukt en daar dan een telefoon van bouwt. Zo maakt het geen eigen camera, maar heeft het een Sony en Samsung unit in respectievelijk de Storm en de Swift gestopt. Een strategie die wel meer fabrikanten hanteren, maar WileyFox gaat daarin vrij ver, om zo haar modellen zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden: de WileyFox Swift gaat 179 euro kosten, de Storm 299 euro.

De toestellen

WileyFox Swift

swift

 

Afmetingen: 141.5 x 71 x 9.37 mm
Gewicht: 135 gram
Processor: Qualcomm Snapdragon 410, 64-bits quad-core 1,2 Ghz
Display: 5 inch HD IPS-display (1280 x 720 pixels)
Geheugen: 2 GB RAM,
Camera: 13 megapixel AF Samsung, DUEL LED
Selfiecam: 5 megapixels
Besturingssyteem: Cyanogen OS 12.1 (Android 5.1 Lollipop)

WileyFox Storm

storm
Afmetingen: 155.6 x 77.3 x 9.2 mm
Gewicht: 155 gram
Processor: Qualcomm Snapdragon 615, 64-bits octa-core 1,5 Ghz
Display: 5,5 inch Full HD IPS-display (1920 x 1080 pixels)
Geheugen: 3 GB RAM, 32 GB (uitbreidbaar met MicroSD)
Camera: 20 megapixel AF Sony EXMOR BSI, LED-flash
Selfiecam: 8 Megapixels, LED-flash
Besturingssyteem: Cyanogen OS 12.1 (Android 5.1 Lollipop)

Online only

In tegenstelling tot Kazam is Wileyfox niet in fysieke winkels te vinden, je kunt ze enkel en alleen via internet bestellen. Tot het einde van het jaar moet dat via Coolblue, daarna zijn er ‘meer salespartners’.

Of WileyFox een succes gaat worden, is zeer relatief. Wanneer is iets een succes? Als miljoenen mensen met een WileyFox rondlopen? Of als er een stuk of tienduizend techys een goedkope Swift of Storm in hun binnenzak hebben zitten? Het lijkt erop dat WileyFox dat laatste vooral belangrijk vindt. Medewerkers van het merk ‘schijnen wellicht eventueel’ rond te hebben gebeld om te kijken hoeveel mensen er in Nederland met een OnePlus One, de grootste concurrent van een gemiddelde WileyFox-telefoon, rondlopen en bij een specifieke provider – een grote – was dat rond de ‘ongeveer waarschijnlijk rondom ‘ de achtduizend. Dat zijn best wat potentiële klanten voor een klein merk met slechts een handjevol (Nederlandse) medewerkers.

Het zit ‘m bij WileyFox vermoedelijk in marketing. Onze eerste indruk van de telefoons is behoorlijk goed. Qua look-and-feel heeft de goedkoopste van de twee wat weg van de Moto G en dat is geenszins erg. Afkijken mag best, dat doet iedereen. En met Cyanogen als OS heeft WileyFox best een sterke troef in handen, zeker nu de OnePlus Two, het OS niet voorgeïnstalleerd heeft gekregen.

‘Foxy’ logo

En tot slot: het logo is cool. Het houdt het midden tussen een vos (‘Fox;) en pratende mensen, afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Alsof je naar een (heel erg eenvoudig) M.C. Escher schilderij aan het kijken bent.

De WileyFox-telefoons zijn vanaf vandaag te pre-orderen via die webwinkel waar ene Andrezj in een blauw-oranje shirt altijd gezellig de boel aan elkaar aan het praten is. Hij heeft een baard.

 

wileyfox

Reacties

  1. Andrej Banušić

    Ik ben geen Pool he 😉