Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Denon Envaya review

Ger
  • Op 3 november 2014

Reviewoverzicht

Looks
6.5
Geluid
8
Draagbaarheid
4.5
Coolnessfactor
5.5

Te marginaal

De Envaya produceert prima geluid, maar de draagbaarheid laat t.o.v. concurrenten te wensen over.

Denon stapt ook op de bluetooth-trein en wel met de Envaya. Een compacte draadloze speaker die gebruiksvriendelijkheid en professionaliteit met elkaar moet combineren. Dat hebben we natuurlijk al vaker gehoord. Tijd voor een review.

Denon is van oudsher een vrij duur en high end audiomerk. Maar tijden veranderen, evenals bedrijfsstrategieën. Eerder dit jaar lanceerde de producent al een iets meer betaalbare lijn (HEOS) en met de Envaya speaker doet Denon daar nog een schepje bovenop. Het model kost tweehonderd euro, heeft verwisselbare covers, NFC en diverse ingangen om andere apparatuur er op aan te sluiten.

Daarmee zijn de specificaties niet extreem spectaculair, maar met Denon’s ervaring op het gebied van geluid moet het merk een streepje voor hebben op bijvoorbeeld de UE Boom, Samsung Level Box of Lowdi bluetoothspeaker. Is dat ook zo? Draadbreuk ging op onderzoek uit en kwam – als altijd – tot schokkende conclusies.

 

Envaya van Denon

De Denon Envaya in volle glorie

 

Leuk weetje: bovenstaande videoreview van de Denon Envaya is te bekijken in 4K. We hebben dit item namelijk opgenomen met de Panasonic DMC-GH4, in combinatie met een 42,5 mm F1/2 objectief. Ziet er tof uit, niet?

Denon Envaya review
  • Denon Envaya: log en plastic

    De draadloze bluetoothspeaker is aan een enorme opmars bezig. Het idee dat je niet 300 kilo aan speakerunits mee moet sjouwen om een muziekje te draaien in het park spreekt iedereen wel aan. Bovendien klinken smartphones veel te schel en zijn oordopjes of hoofdtelefoons ook zo ongezellig. Met de bluetooth-speaker los je deze drie problemen in een keer op. Tot je de Denon Envaya ziet. En dat klinkt misschien wat hard, maar de Envaya is met zijn plastic look-and-feel en gewicht van 1,28 kilo niet echt ideaal om mee te nemen. Moet je zo’n ding dan per se meenemen, hoor ik jullie denken? Nou ja, dat is relatief. Niets moet, alles mag. Maar een speaker met ingebouwde batterij – dat roept om mee in de tas genomen te worden natuurlijk. Anders kun je net zo goed een speaker met een stroomadapter kopen.

    Een speaker met ingebouwde batterij – dat roept om mee in de tas genomen te worden.

    De Envaya wordt geleverd in twee verschillende kleuren – zwart en wit. Mocht je daar niet gelukkig van worden, heeft Denon er diverse covers bij bedacht. Deze plaats je achter de reguliere plastic cover om zo een gek kleureffectje te bereiken. Leuk bedacht, maar erg eenvoudig verwisselen is het niet en voegt het wat toe? Denon had er slimmer aan gedaan gewoon een mooie strakke speaker te bouwen die tegen een stootje kan of – op z’n minst – spatwaterbestendig is. Dan ben je als gebruiker een stuk flexibeler.

    Denon Envaya.

    Denon Envaya.

     

  • Goede bass, matige hoge tonen

    Denon heeft de Envaya flink wat watt meegegeven. Daardoor kan de kleine unit lekker hard – je kunt er gerust een woonkamertje of voetablkantine mee vullen. Draai dan bij voorkeur muziek met flinke bas, want op dat vlak presteert Denon’s eerste draadloze bluetooth speaker uitermate goed.En dat is opmerkelijk, want meestal krijgt zo’n compact geval maar weinig ruimte om een goede bas te creëren. Hoe Denon het precies voor elkaar heeft gekregen weten we niet, maar dat het lekker klinkt is zeker zo.Jammer is alleen dat het een beetje ten koste gaat van de hoge tonen. Hoe harder, hoe minder goed je die hoort. Een beetje zoals Beats By Dre-audio dus, maar dan met net iets minder bas (want daar is het wel heel erg absurd bij…)

    Toch zal de Envaya zijn concurrenten op het gebied van geluid zeker aankunnen. Het is namelijk niet slecht, maar het had beter gekund. En vooralsnog lijkt dat een conclusie bij de meeste bluetooth speakers. De UE Boom mist dynamiek, de Level Box is schel en de Lowdi kan niet bijster hard. Kortom: de bluetooth speaker is nog niet perfect. De Denon Envaya dus ook niet, naar nu blijkt. Denon meldt trouwens zelf trots dat het gebruik maakt van  Bluetooth® aptX® Low Latency – waardoor het cd-kwaliteit audio kan streamen. Zal best, maar wij hebben het verschil niet gemerkt.

    De Denon Envaya heeft extra goed streaminggeluid. Aldus Denon.

    De Denon Envaya heeft extra goed streaminggeluid. Aldus Denon.

     

  • Denon Envaya bol van opties

    Denon heeft er wel slim aan gedaan haar speaker een modern sausje te geven. Het Japanse bedrijf heeft niet alleen de focus gelegd op goede audio, maar ook op gebruiksvriendelijkheid. Zo verbind je de speaker via bluetooth (duh…), maar pairen gaat sneller via NFC. Tot 8 apparaten kunnen tegelijkertijd met de Envaya verbonden zijn.
    Grappig is de speciale USB-mobile adapter. Heb je een usb-kabel voor je smartphone bij je, stop die in de Envaya en je telefoon laadt op. Dat hebben we nog niet eerder gezien en is een aardige toevoeging aan de normaliter weinig spectaculaire bluetoothspeaker.

    Verder is de accu nog noemenswaardig: je kunt er rustig een middagje of wat muziek mee luisteren. Denon claimt 10 uur, maar dan moet je het model niet te hard zetten en vooral geen gekke dingen doen. Ga uit van een uurtje of 5 dan zit je wel safe. Mocht ‘ie leeg zijn, dan is is de Envaya dankzij een snellader binnen 2,5 uur weer helemaal ready-to-go. 

    Envaya specs

    • Bluetooth® aptX® Low Latency:streamingfunctionaliteit in cd-kwaliteit
    • NFC®-koppeling
    • Geïntegreerde standaard: druk op de achterkant van de speaker en de standaard komt te voorschijn voor uitstekende stabiliteit op ieder oppervlak
    • AUX-ingang voor aansluiting van alle apparaten met een analoge audio-uitgang
    • Apparaten opladen via USB-lader
    • Oplaadbare batterij met een gebruiksduur van 10 uur (ongeveer
    • Snellader (2,5 uur)
    • Voedingsadapter van 100-240V
    • Afmetingen (BxHxD) 10,04 x 5,51 x 1,89 inch
    • Gewicht: 1,28 kilo

  • Conclusie Denon Envaya review

    Denon heeft een aardige eerste poging gedaan een fijne bluetoothspeaker te maken. Er is alleen een probleem en dat is de draagbaarheid. De Envaya is met zijn plastic en zware gewicht lang niet ideaal om mee te sjouwen. Dan kun je wel erg mooi geluid of leuke accu-oplaadtechnieken hebben bedacht – draagbaarheid is key bij een bluetoothspeaker. Een spat- en schokbestendige unit was een veel betere oplossing geweest. Bovendien ziet het apparaat er ook niet echt bijzonder spectaculair uit, de verwisselbare covers ten spijt.

    De Envaya is gewoon niet ideaal om mee te sjouwen.

    Met tweehonderd euro is dit op zich een redelijk betaalbaar apparaat, maar concurrentie ligt op de loer: feitelijk gezien is de UE Boom op vrijwel alle vlakken een betere keuze. Misschien dat de Envaya het net iets beter doet qua geluid, maar daar zal werkelijk niemand de UE Boom niet om kopen – die klinkt voor alledaags gebruik namelijk prima.